• gdzie kupić?
  • moje konto

Przy grillowaniu na węglu drzewnym mięsa mogą powstawać heterocykliczne węglowodory (AMINY) – związki chemiczne o działaniu mutogennym i rakotwórczym. W trakcie grillowania z tłuszczu wytapianego i skapującego na rozżarzone węgle mogą powstawać lotne węglowodory aromatyczne. Związki te parując, osiadają na grillowanym produkcie.

Dr inż. Dorota Czerwińska – Katedra Żywienia Człowieka SGGW Warszawa

 

Podczas grillowania na węglu drzewnym powstają toksyczne węglowodory, takie same, na jakie narażone są osoby pracujące w przemyśle koksowniczym. Po pierwsze z dymu i żaru znad węgla oraz podczas przekształcania się tłuszczów i aminokwasów powstają szkodliwe substancje – mówi prof. Konrad Rydzyński, dyrektor Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi. To że takie substancje są rakotwórcze to już wiadomo. Powodują uszkodzenia genetyczne i hamują procesy naprawcze.

prof. Konrad Rydzyński, dyrektor Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi

realizacja i CMS: omnia
www.broilking.pl | ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, tel.: 016 621 34 08, fax: 016 624 11 98, e-mail: