Wydarzenia
Wydarzenia
25.03.2008
Martell 2008
Już po raz drugi Zamek Ryn otworzył swoje wrota dla uczestników VI Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l'Art de la cuisine Martell. Impreza odbyła się w dniach 7 – 9 marca 2008 roku. Kolejny raz smak potraw komponowano do wybranego koniaku Martell . A składnikami użytymi do skomponowania potraw były: mięso królika, foie gras oraz jabłko. Poprowadzili ją Karol Okrasa oraz Dariusz Maląg.
Zadaniem startujących ekip było przyrządzenie dania w 8 porcjach, które najlepiej będzie komponować się z koniakiem Martell, przy czym nie mógł on stanowić jego komponentu.
Zwieńczeniem konkursowych zmagań był Bal Szlachecki, który odbył się na dziedzińcu zamkowym. Gdy rozbrzmiewały pierwsze nuty poloneza na salę wkroczyli ubrani w staropolskim zwyczaju tancerze.
Zaproszeni na galę goście mogli podziwiać pokaz laserów oraz szermierzy walczących na scenie.
Organizatorami imprezy byli: Klub Szefów Kuchni, Zamek Ryn, Grupa Anders.