Przepisy
Dania mięsne
Kebaby z wieprzowiny
Porcja dla: 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
- 75 dkg polędwicy wieprzowej bez kości pokrojonej w kostkę
- 1/2 łyżeczki sosu z ostrej papryki
- 1/4 szklanki włoskiego sosu do sałatek
- 1/2 zielonej papryki pociętej na kawałki
- 1/2 czerwonej papryki pociętej na kawałki
- 40 dkg puszkowanego ananasa w kawałkach w zalewie (zalewę należy odlać)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżka stołowa miodu
- 1/2 szklanka sosu do potraw z grilla
Sposób przygotowania:
W misce lub dużym worku foliowym połączyć sos do potraw z grilla, sos do sałatek, miód, sok z cytryny oraz sos z ostrej papryki. Dobrze wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę wieprzowinę i marynować przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub do 24 godzin w lodówce.
Odlać marynatę i nabijać naprzemiennie na szpikulec mięso, paprykę i kawałki ananasa. Grillować każdą stronę przez 4-6 minut (obracając tylko raz) ustawiając pokrętło w pozycji MEDIUM-LOW. W ciągu ostatnich 3 minut grillowania nałożyć pędzlem na kebaby odlaną marynatę.
Smacznego!