• gdzie kupić?
  • moje konto
koszyk
Przedmiotów: 0
O wartości: 0 zł

Grillowane żeberka

Porcja dla: 6 osób
Czas przygotowania: 15 minut
  • 1 1/2 kg żeberek wieprzowych z części grzbietowej
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 1 szklanka ketchupu
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki sosu worcestershire
  • 1 łyżka stołowa przyprawy chili
  • odrobina sosu z ostrej papryki
Podstawka do smażenia żeberek GrillPro i brytfanna - pozycja #41614
Podstawka do smażenia żeberek GrillPro® i brytfanna - pozycja #41614
Sposób przygotowania:

Podstawka do żeberek (Pozycja #41614) jest naprawdę przydatna. Jeśli jej jednak Państwo jeszcze nie kupili, można spróbować ułożyć żeberka opierając je o siebie pod kątem.

Pod rusztami umieścić naczynie na skapujące soki. Napełnić wodą do wysokości dwóch centymetrów. Zamiast wody można użyć innego płynu, na przykład napoju jabłkowego lub wina. Wyciągnąć ruszt i rozgrzać grill ustawiając pokrętło w pozycji LOW.

Usunąć palcami błonę z tylnej części żeberek (dzięki temu mięso będzie bardziej miękkie). Pociąć żeberka na porcje o długości 6". Posypać solą i pieprzem i umieścić podstawkę z żeberkami na grillu. Smażyć powoli w najniższej temperaturze przez półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie.

W międzyczasie połączyć w rondlu pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu na bocznym palniku aż do zgęstnienia sosu. Na kilka minut przed zdjęciem żeberek z grilla polać je sosem, (aby cukier się nie spalił, nie należy tego robić wcześniej). Pozostały sos postawić na stole.

Smacznego!
realizacja i CMS: omnia
www.broilking.pl | ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, tel.: 016 621 34 08, fax: 016 624 11 98, e-mail: