Dania mięsne
Grillowane żeberka
- 1 1/2 kg żeberek wieprzowych z części grzbietowej
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 1 szklanka ketchupu
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki sosu worcestershire
- 1 łyżka stołowa przyprawy chili
- odrobina sosu z ostrej papryki
Podstawka do żeberek (Pozycja #41614) jest naprawdę przydatna. Jeśli jej jednak Państwo jeszcze nie kupili, można spróbować ułożyć żeberka opierając je o siebie pod kątem.
Pod rusztami umieścić naczynie na skapujące soki. Napełnić wodą do wysokości dwóch centymetrów. Zamiast wody można użyć innego płynu, na przykład napoju jabłkowego lub wina. Wyciągnąć ruszt i rozgrzać grill ustawiając pokrętło w pozycji LOW.
Usunąć palcami błonę z tylnej części żeberek (dzięki temu mięso będzie bardziej miękkie). Pociąć żeberka na porcje o długości 6". Posypać solą i pieprzem i umieścić podstawkę z żeberkami na grillu. Smażyć powoli w najniższej temperaturze przez półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie połączyć w rondlu pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu na bocznym palniku aż do zgęstnienia sosu. Na kilka minut przed zdjęciem żeberek z grilla polać je sosem, (aby cukier się nie spalił, nie należy tego robić wcześniej). Pozostały sos postawić na stole.