• gdzie kupić?
  • moje konto
koszyk
Przedmiotów: 0
O wartości: 0 zł

Wędzone kotlety schabowe po karaibsku

Porcja dla: 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
  • 1/2 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki stołowe gęstego musu jabłkowego
  • 2 łyżki stołowe zmiksowanych papryczek
  • chipotle w sosie adobo
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa sosu worcestershire
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 4 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 1 łyżeczka potartej skórki z pomarańczy
  • 4 grube kotlety schabowe
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry
  • 2 szklanki wiórków do wędzenia, namoczonych i odciśniętych
Żeliwna skrzynka do wędzenia GrillPro - pozycja #00150
Żeliwna skrzynka do wędzenia GrillPro® - pozycja #00150
Sposób przygotowania:

Papryka chipotle to wędzona ostra papryka meksykańska. Można ją kupić w niektórych delikatesach. Jest sprzedawana w puszkach w sosie adobo. Wystarczy przelać zawartość puszki do miksera lub robota kuchennego i zmiksować. Prosimy nie zrażać się długą listą składników! Życzymy powodzenia!

Połączyć pierwsze 12 składników w szklanym naczyniu lub mocnym worku foliowym. Dodać kotlety schabowe i marynować przez 30 minut w temperaturze pokojowej lub do 6 godzin w lodówce.

W skrzynce do wędzenia umieścić nasączane wiórki (GrillPro® Pozycja #00150) lub zawinąć je w folię aluminiową i umieścić bezpośrednio na brykietach.
Rozgrzać grill ustawiając pokrętło w pozycji HIGH i za pomocą pędzla nasmarować ruszta oliwą z oliwek.

Odlać marynatę i umieścić mięso na grillu. Zmniejszyć temperaturę (pokrętło w pozycji MEDIUM) i opuścić pokrywę. Smażyć każdą stronę przez 5 minut, a następnie zdjąć z grilla i posypać kolendrą.

W międzyczasie wlać odlaną marynatę do rondla i postawić na bocznym palniku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty. Podawać gościom, którzy lubią bardziej pikantne potrawy!

Podawać z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze szpinaku.

Smacznego!
realizacja i CMS: omnia
www.broilking.pl | ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, tel.: 016 621 34 08, fax: 016 624 11 98, e-mail: