Dania mięsne
Wędzone kotlety schabowe po karaibsku
- 1/2 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki stołowe gęstego musu jabłkowego
- 2 łyżki stołowe zmiksowanych papryczek
- chipotle w sosie adobo
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa sosu worcestershire
- 2 łyżki stołowe miodu
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 4 ząbki wyciśniętego czosnku
- 1 łyżeczka potartej skórki z pomarańczy
- 4 grube kotlety schabowe
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
- 2 szklanki wiórków do wędzenia, namoczonych i odciśniętych
Papryka chipotle to wędzona ostra papryka meksykańska. Można ją kupić w niektórych delikatesach. Jest sprzedawana w puszkach w sosie adobo. Wystarczy przelać zawartość puszki do miksera lub robota kuchennego i zmiksować. Prosimy nie zrażać się długą listą składników! Życzymy powodzenia!
Połączyć pierwsze 12 składników w szklanym naczyniu lub mocnym worku foliowym. Dodać kotlety schabowe i marynować przez 30 minut w temperaturze pokojowej lub do 6 godzin w lodówce.
W skrzynce do wędzenia umieścić nasączane wiórki (GrillPro® Pozycja #00150) lub zawinąć je w folię aluminiową i umieścić bezpośrednio na brykietach.
Rozgrzać grill ustawiając pokrętło w pozycji HIGH i za pomocą pędzla nasmarować ruszta oliwą z oliwek.
Odlać marynatę i umieścić mięso na grillu. Zmniejszyć temperaturę (pokrętło w pozycji MEDIUM) i opuścić pokrywę. Smażyć każdą stronę przez 5 minut, a następnie zdjąć z grilla i posypać kolendrą.
W międzyczasie wlać odlaną marynatę do rondla i postawić na bocznym palniku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty. Podawać gościom, którzy lubią bardziej pikantne potrawy!
Podawać z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze szpinaku.